Heeft u een vraag? Bel 020 - 261 07 07
Of mail naar info@unlp.nl

Familieopstelling zorgt voor inzicht in onbewuste processen

nlp familieopstelling

Familieopstelling zorgt voor inzicht in onbewuste processen

Laatst ontmoette ik Ankie, 42 jaar, getrouwd en moeder van 3 kinderen. Ze vertelde mij dat ze als kind systematisch was mishandeld door haar oudste broer. Op emotioneel en lichamelijk niveau. Tot haar 17e jaar werd ze uitgescholden, lichamelijk mishandeld en met regelmaat verkracht. Haar ouders willen er tot op de dag van vandaag niets over weten en ontkennen dat dit gebeurt zou zijn. Ook haar twee jongere broers willen er niet over praten en noemen het “onzin”, “fantasie” en bestempelen het als “zal allemaal niet zo’n vaart hebben gelopen”.


 

Trauma, hoe je verleden het heden kan beinvloeden

Ze vluchtte het huis uit in de hoop haar verleden achter zich te laten. Maar Ankie weet en ervaart het nog als de dag vandaag. Letterlijk. De periode als dochter in het gezin heeft haar beschadigd. Het heeft haar onzeker gemaakt, is terughoudend in de intieme relatie met haar man en onvoorspelbaar in de omgang met haar eigen kinderen. Nog regelmatig herleeft ze de beelden van haar broer die ’s avonds haar kamer kwam binnen sluipen. Van de bedreigingen die ze daarop volgend kreeg en de diepe, verschrikkelijke eenzaamheid die ze als kind zo vaak had ervaren.

Je verleden kan van grote invloed hebben op je heden en je toekomst. Een traumatische ervaring zoals seksueel misbruik, fysieke mishandeling of emotionele verwaarlozing laat een diepe wond na op het slachtoffer. Toch is de impact van zo’n gebeurtenis voor een ieder zeer verschillend. Voor sommige mensen laat de gebeurtenis een lelijke, maar verwerkt litteken na en zijn ze in staat om de traumatische ervaring op een gezonde manier te verwerken en los te laten. Ze kunnen het “een plek geven”, niet door te vergeten maar wel door te vergeven. Niet voor de rust van de ander, maar voor zichzelf en de omgeving. Voor anderen met eenzelfde traumatische ervaring is de gebeurtenis nog steeds een pijnlijke, open wond en dragen ze de gevolgen ervan nog steeds -na al die jaren- met zich mee. Het beïnvloedt ze in het dagelijkse functioneren. Ze denken er bewust aan.  En op onbewust niveau belemmert het ze in wie ze willen zijn, hoe ze zich willen gedragen en zich willen voelen. Verstandelijk weten ze dat ze het achter zich moeten laten. Dat ze door moeten. Voor zichzelf en anderen. Maar het is alsof de emotie het verstand niet wilt begrijpen. Emotioneel en tegen je wil in blijft het verleden het heden en toekomst bepalen.

Familieopstelling:  krachtig op onbewust niveau

Vanaf onze geboorte maken wij deel uit van een of meerdere systemen. Veel voorkomende systemen zijn het gezin, school, (sport)verenigingen, vrienden en werk. Het systeem van gezin is veelal het eerste systeem en is daarmee een blauwdruk geworden van allerlei toekomstige systemen, zoals je eigen gezin, werk en vrienden. Onopgeloste conflicten, ongezonde relaties en disfunctionele patronen uit het verleden beïnvloeden daarmee de wijze waarop je je voelt, denkt en gedraagt in het heden en toekomst.

Een baanbrekende en liefdevolle manier om innerlijke conflicten op te lossen is door middel van systemische opstellingen, ook wel familie-opstellingen of systemisch werk genoemd. In tegenstelling tot de gangbare, bekende manier van het verwerken van trauma’s is deze techniek niet bedoeld om erover te praten of de situatie uit het verleden rationeel te analyseren. Een familie-opstelling is een therapeutische methode ontwikkeld door Dr. Bert Hellinger waarmee je bewust wordt van diepe, onbewuste dynamieken in een systeem van een gezin, familie of organisatie en je leert om deze los snel en blijvend los te laten. Het gevolg is dat je meer vrijheid ervaart in je denken, doen en voelen.

Coach gespecialiseerd in familieopstellingen

Ik spreek regelmatig mensen die verstrikt zitten in oude gezinsconflicten. Mensen die in een gezin zijn opgegroeid waarin er sprake was van bijvoorbeeld machtsmisbruik, verwarrende rolverdeling of mishandeling. Zo’n ongezonde gezinssituatie heeft ervoor gezorgd dat er allerlei belemmeringen ontstaan in de wijze waarop je in het hier-en-nu relaties aangaat, beslissingen neemt en te pas en te onpas te maken hebt met (on)verklaarbare gevoelens van schuld, schaamte, verdriet en boosheid.

Ik gaf Ankie de naam van een gecertificeerde coach van één van onze coaches die gespecialiseerd is in NLP familieopstellingen. Samen met haar coach besloot ze om een familieopstelling te doen. Na 1 sessie was het resultaat verassend. Na enkele dagen verbazingwekkend. Na enkele weken transformerend. Door de werking van de familieopstelling was ze in staat om zich bewust te worden van oude dynamieken en disfunctionele patronen. Door de combinatie van bewustwording en de “emotionele herschikking” die in de familieopstelling plaatsvond kwam er weer balans in haar leven. Het werkte door in allerlei systemen waar ze zich in het dagelijkse leven in bevindde, van de relatie met haar man en kinderen tot en met de verbinding met zichzelf.

Familieopstellingen ontwarren een verward familiesysteem

Een krachtige werkwijze om een verward familiesysteem te ontwarren is een familieopstelling. Een familieopstelling geeft inzicht in de dynamiek van het systeem. Inzicht is een belangrijke stap tot verandering. Het hoeft vervolgens nog niet zo te zijn dat hiermee alles is opgelost. Er kan veel veranderen door alleen inzicht te verkrijgen waardoor een systeem in verwarring is gekomen. Toch zal het systeem soms geholpen moeten worden om weer georganiseerd te zijn. Binding, ordening en balans zijn belangrijke begrippen binnen de familieopstellingen. In het voorbeeld van het zoontje zal de jongen weer de plaats van ‘zoon’ in gaan nemen en geeft de verantwoordelijkheid van het gezin weer terug aan degene die de verantwoordelijkheid behoort te hebben. Daarnaast kan het positief werken om het systeem van de zoon als individu te versterken  Naast familieopstellingen kun je hier mentale strategieen zoals NLP-technieken bij gebruiken. Een voordeel van NLP is dat je snel en blijvend innerlijke hulpbronnen kunt aanboren.

Bij UNLP worden coaches opgeleid in de krachtige combinatie van NLP & Familieopstellingen binnen de opleiding tot NLP Familieopsteller, aangezien beide werkvormen elkaar zeer versterken. Op het NLP Master Coach-register zijn er verschillende gecertificeerde NLP Familieopstellers te vinden.
 

Dr. Vincent van der Burg is internationaal gecertificeerd NLP trainer, psycholoog en medeoprichter van UNLP. UNLP verzorgt meerdaagse NLP opleidingen en korte NLP workshops op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en communicatie, zoals de NLP practitionerNLP Master PractitionerNLP Familieopsteller en NLP Master Coach.

Vincent A.M. van der Burg (Woerden, 18 juni 1975) is trainer, ontwikkelaar en auteur op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Samen met Marcel Meijlink is dr. Vincent van der Burg oprichter van UNLP en verzorgt hij met name de opleidingen van NLP Master Coach, NLP Trainer's Training en de Post-HBO opleidingen tot coach en trainer