Heeft u een vraag? Bel 020 - 261 07 07
Of mail naar info@unlp.nl

Het belang van taal bij persoonlijke groei

Het belang van taal bij persoonlijke groei

Het belang van taal bij persoonlijke groei

Een magische datum

Veel mensen beginnen één januari vol goede moed aan hun goede voornemens. De een wil afvallen, de ander stoppen met roken en weer een ander gaat het eindelijk eens rustiger aan doen. Één januari lijkt voorbestemd als dé dag waarop het allemaal gaat veranderen; de dag waarop het wél gaat lukken. Alsof het een soort magische datum is die ons zal verlossen van onze ongewenste gewoontes en ons zal helpen te veranderen.

Wat een drukte

Ook dit jaar was het weer overduidelijk te zien in de sportschool. Na de rust van december was het in januari soms bijna vechten voor een plekje. Mijn trainer klaagde zelfs dat hij op sommige dagen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat volgeboekt zat, zoveel nieuwe klanten had hij er bij.

Lekker rustig

En toen kwam februari. Langzaam maar zeker keerde de rust terug in de sportschool en in de agenda van de trainers. Een jaarlijks terugkerend fenomeen, waar de klok bijna op gelijk gezet kan worden. Sommige mensen houden het vol tot half februari, begin maart, maar voor de meesten is het avontuur alweer afgelopen voor het goed en wel begonnen is.

Wij zullen doorgaan

De grote vraag daarbij is natuurlijk: Hoe is dit mogelijk? Hoe kan het dat mensen die dolgraag iets willen veranderen in hun leven, niet de motivatie vinden om daar mee door te gaan? Hoe kan het dat veel mensen elk jaar weer denken dat het dit jaar wel gaat lukken? Zelfs als het al tien jaar achter elkaar niet gelukt is.

Lukt het een beetje?

Het antwoord zit vaak in twee schijnbaar onschuldige woorden: ‘proberen’ en ‘lukken’. “Het is me niet gelukt om het vol te houden”, zeggen we dan. “Ik heb echt ‘geprobeerd’ te stoppen met roken/te gaan sporten/gezonder te eten/meer te ontspannen, maar het is me niet ‘gelukt’.

Je doet het of je doet het niet

Als ik dit antwoord krijg van een van mijn cliënten is mijn vraag altijd: “Hoezo je hebt het ‘geprobeerd’? Hoezo het is je niet ‘gelukt’? Of je rookt, of je doet het niet. Je gaat naar de sportschool of je doet het niet. Je eet gezond, of je doet het niet. Je maakt tijd om te ontspannen of je doet het niet. Moeilijker is het niet. En toch kunnen we onszelf jaren voor de gek houden met deze twee nietszeggende woorden.

Probeer het maar eens

Ga maar eens na bij jezelf: als ik je zou vragen om te ‘proberen’ op te staan, wat doe je dan? Precies…je staat op, of je doet het niet. Proberen op te staan is hetzelfde als niet opstaan. Je staat op….of je doet het niet. Het woord proberen zou wat mij betreft per direct uit ons vocabulaire geschrapt mogen worden als het gebruikt wordt voor dingen die we al kunnen. Want eerlijk is eerlijk…een kind dat nog niet kan lopen gaat het eerst proberen…en nog eens  proberen…net zolang tot het lukt. Dat noemen we dan oefenen, of leren. Maar als iemand al kan lopen, dan is het heel merkwaardig als hij gaat ‘proberen’ te lopen en dan kijkt of het ‘lukt’. Hij loopt of hij loopt niet.

Ach, ik heb het geprobeerd

De woorden ‘proberen’ en ‘lukken’ worden meestal gebruikt om onszelf of anderen goed te praten. Als iemand zegt: ‘Ik wil wel sporten, ik heb het al vaak geprobeerd, maar het lukt me niet’, wat klopt er niet aan die uitspraak? Als je het heel objectief bekijkt heeft hij het gewoon niet gedaan. En dat hij het heeft ‘geprobeerd’ betekent dan meestal dat hij het wel wilde, er over nadacht, maar het niet heeft gedaan. Op die manier kunnen we onszelf jarenlang voor de gek houden. We hebben het immers geprobeerd.

Ik heb geen zin

En eerlijk is eerlijk, vaak heb je helemaal geen zin om de stappen te zetten die nodig zijn om een doel te bereiken. Het is voor veel mensen aantrekkelijker om in de comfort zone te blijven zitten dan er uit te stappen. Ik weet ook uit eigen ervaring precies hoe dat werkt. En daarom heb ik een heel eenvoudige manier bedacht om mezelf te inspireren om te doen wat nodig is voor welke verandering dan ook. Voor al die dagen dat ik eigenlijk (ook zo’n woord) geen zin heb. Op verschillende plekken in mijn huis heb ik geeltjes opgehangen met de volgende tekst:

“Ik doe het, ook als ik het niet wil”  ☺

Korte termijn versus lange termijn

Daarmee bedoel ik voor mezelf dat ik niet altijd zin hoef te hebben om de dingen te doen die nodig zijn voor het behalen van mijn doel. En ik hoef zeker niet toe te geven aan de gevoelens en gedachten die daar bij horen. Ook als ik het niet wil, lees ‘geen zin heb’ (nu, op korte termijn) kan ik het toch doen (voor de lange termijn).
Bijvoorbeeld: Ik heb geen zin om naar de sportschool te gaan want ik ben moe en het regent. Maar ik ga toch, want ik wil een sterk lichaam.

Je hoeft het niet te willen…als je het maar doet

Dit betekent niet dat ik een soort robot ben geworden die alleen nog maar het ‘goede’ doet, nee, absoluut niet. Soms neem ik die vette patat gewoon en soms ga ik niet naar de sportschool al had ik het voorgenomen. Maar het herinnert me er wel elke dag aan dat ik ALTIJD een keuze heb. En dat het er niet om gaat wat ik WIL, maar om wat ik DOE. Het is prachtig als je een gezond mens wilt zijn, maar als je toch elke dag die sigaret opsteekt kun je je afvragen in hoeverre dat bijdraagt aan je doel.

Waarom? Daarom!

En daarom is het allerbelangrijkste, bij wat je ook wilt veranderen in je leven, dat je weet WAAROM je het wilt veranderen. Waarom het belangrijk is voor JOU. Als je dat weet,  als je weet wat voor jou belangrijk is, dan wordt het een stuk gemakkelijker om korte termijn ongemakken te verduren in het belang van je leven op lange termijn.

Een bekende uitspraak daarbij is:

If you know the why, you can take any how.

Oftewel: als je weet WAAROM je iets wilt, dan maakt het niet zoveel uit wat je ervoor moet doen om dat te bereiken.

Ook daarom NLP

Tijdens een NLP opleiding leer je alles over het belang van taal. De woorden die je gebruikt zijn voor een belangrijk deel bepalend voor wat je doet en hoe je je voelt. Of iets je gaat lukken of niet. Wil je groeien en veranderen, dan is het essentieel om je bewust te worden van je eigen taalgebruik. Sommige woorden kun je beter vermijden als je iets wilt veranderen in je leven. Proberen is daar een van.

Fotokrediet Shutterstock: Doelen behalen

Sylvia de Vries (IJmuiden, 11 maart, 1970) is internationaal gecertificeerd NLP trainer, opgeleid door o.a. dr. John Grinder, mede grondlegger van NLP. Ze heeft zich gespecialiseerd in NLP, alsmede het werk van Byron Katie en Louise Hay. Ze verzorgt binnen UNLP opleidingen als NLP Practitioner, NLP Master Practitioner, New Code NLP en Time Line Therapy