Hoe je goede voornemens omzet in actie
Goede voornemens nakomen kan heel eenvoudig zijn. De techniek die daarvoor zorgt is gebaseerd op een verhaal van Charles Dickens. Ook dit jaar zal de film ‘A Christmas Carol’ ongetwijfeld weer op de televisie verschijnen. Deze film gaat over de oude en verbitterde vrek Ebenezer Scrooge, die zijn hele leven heeft ingericht op macht en geld. Hij heeft geen oog voor de mensen om hem heen. In de Kerstnacht wordt Scrooge bezocht door drie geesten. Ze nemen hem mee op een emotionele reis naar zijn verleden, heden en toekomst. Scrooge krijgt de verstrekkende consequenties te zien, te horen en vooral te voelen van het gedrag dat hij tot nu toe heeft vertoond. Scrooge ervaart ook wat er gebeurt als hij hetzelfde gedrag in de toekomst blijft vertonen. Na deze nacht gooit hij zijn leven radicaal om.
Het Kerstverhaal van Charles Dickens vormt de inleiding van de “Dickens Techniek”, die je leert in de NLP Practitioner Opleiding. Deze techniek wordt ingezet om de motivatie te activeren die nodig is om tot actie over te gaan. De Dickens techniek is gebaseerd op de ervaringen van Scrooge tijdens zijn huiveringwekkende reis in de Kerstnacht, wanneer de geest van de Toekomst hem laat zien hoe zijn leven eruit zal gaan zien, als hij zijn huidige gedrag en keuzes niet zal veranderen. De enorme pijn die dit bij Scrooge veroorzaakt, zorgt ervoor dat hij tot inkeer komt en open gaat staan voor andere keuzes. Keuzes die niet alleen tot meer voldoening, dankbaarheid en liefde in zijn eigen leven leiden, maar die ook het leven van de mensen om hem heen positief beïnvloeden.
Alles wat we doen, doen we of om pijn te vermijden, of om plezier te verkrijgen
Waarom stel je plannen en goede voornemens steeds uit? Waarom vermijd je dingen af te maken? Wat weerhoudt je ervan datgene te doen om jouw leven zo in te richten als je het had voorgesteld? Ook al weet je best dat het doen van bepaalde dingen (gezonder leven, stoppen met roken etc.) meer geluk en voldoening oplevert, handel je desondanks niet. De reden? Omdat je onbewust het uitstellen van het die dingen als minder pijnlijk ervaart dan het uitvoeren ervan.
Met je verstand kun je de beslissing nemen om de pijndrempel te nemen. Met je verstand weet je dat afvallen tot een betere gezondheid leidt. Ons gedrag wordt echter niet bepaald door ons verstand. Ons gedrag wordt gedreven door instinctieve reacties op pijn en plezier. Het zijn de associaties met pijn en plezier die we hebben vastgelegd in ons zenuwstelsel, die ons gedrag bepalen.
Als je écht heel graag af wilt vallen en je hebt er plezier in, dan lukt het wél om al die lekkere dingen laten staan en gezond gaan eten. Dan kun je wel ineens wél gaan sporten en je goede voornemens nakomen. Misschien heb je weleens ervaren dat je een gevoel kreeg van: en nu ga ik het doen! Wat gebeurde er? Je veranderde datgene wat je verbonden had met plezier of pijn. Er werd een nieuwe associatie gevormd.
Als je een blijvende verandering wilt, moet je pijn verbinden met jouw oude gedrag en plezier met jouw nieuwe gedrag.
De “pijnbeelden”, waarmee Scrooge werd geconfronteerd, waren dus een enorme stimulans om zijn gedrag en acties bij te sturen naar een leven met meer succes en geluk. De Dickens techniek zal je helpen om pijn heel sterk te associëren met je huidige gedrag en met alle negatieve gevolgen daarvan in de toekomst. En om plezier te associëren met het veranderen van je gedrag en positieve gevolgen daarvan in de toekomst.
Goede Voornemens Nakomen Met De Dickens Techniek
1. Kies een specifiek gedrag dat je wilt veranderen. Bijv. ongezond eten, te laat naar bed, weinig contact met vrienden, roken. Kies bijvoorbeeld iets dat met je goede voornemens te maken heeft.
2. Visualiseer je leven zoals het nu is. Voel de gevolgen van je ongewenste gedrag, op het gebied van je relaties, gezondheid, je geluk. Hoe is je gezondheid? Waar heb je het meeste spijt van als gevolg van dit gedrag? In welke mate ben je een voorbeeld voor anderen? Hoe vaak heb je geen energie om iets te doen?
3. Stel je nu voor hoe het zou zijn om vijf jaar verder in de tijd te zijn. Je bent 5 jaar ouder en je hebt niets veranderd. Toch zal er wel wat veranderd zijn, want met hetzelfde gedrag zullen je problemen verergerd zijn. Misschien ben je inmiddels 10 kilo zwaarder, misschien heb je gezondheidsklachten gekregen. Wat zou het niet veranderen betekenen op de verschillende levensgebieden?
4. Stel je vervolgens voor dat je 10 jaar verder bent. Je hebt je gedrag niet veranderd. Stel je een spiegel voor en kijk hoe je eruit zou zien. Is dit wat je wilt? Hoe zouden andere mensen je nu zien, met name diegenen die je liefhebt? Voel hoe dat zou voelen. Vanwege gebrek aan energie en passie heeft je partner je inmiddels verlaten. Wat kost dit je in alle gebieden van je leven?
5. Voel de gevolgen over 20 jaar. Omdat je je gedrag nooit hebt aangepast, ben je alsmaar ongezonder geworden. Je kunt alleen nog lopen achter een rollator. Mogelijk kun je vrienden en familieleden nauwelijks meer opzoeken. Is dit wat je wilt? Voel hoe dit zou voelen. Wat kost dit je in alle gebieden van je leven?
N.B. Echt associëren met deze gevoelens is vanzelfsprekend geen leuke oefening, maar het werkt wel! Hoe meer je in staat bent deze gevoelens echt op te wekken en hoe slechter je je daarbij (tijdelijk) voelt, des te effectiever zal dit werken.
6. Kom terug in het nu en realiseer je dat dit allemaal nog niet gebeurd is. Schud het nare gevoel van je af.
7. Beslis welk gedrag je wilt hebben. Omschrijf het positief. Stel je nu voor hoe je de dingen anders gaat doen, welke keuzes je maakt.
8. Voel de gevolgen over vijf jaar. Hoe zie je eruit als je beter bent gaan eten, als je voldoende water drinkt, een gezondere levensstijl hanteert en beter in je vel zit? Wat heeft dat voor invloed op je energie, op je relaties, je werk? Wat kan je allemaal bereiken nu je je positiever, enthousiaster en energieker voelt en dit uitstraalt naar anderen? Maak de beelden, geluiden en gevoelens zo sterk mogelijk.
9. Voel de gevolgen over 10 jaar. Je hebt je doelen behaald! Waar ben je? Met wie?
10. Voel de gevolgen over 20 jaar, eventueel over 30 jaar. Je leven verloopt al heel lang succesvol en gelukkig. Met wie ben je? Waar?
Je hebt nu twee verschillende paden bewandeld. Welke kies je vanaf nu?
De Dickens techniek is een zeer krachtige techniek om tot actie over te gaan. Het is een techniek die ver buiten de comfort zone van de meeste mensen ligt. Maar het is een van de beste manieren om daadwerkelijk positieve veranderingen in je leven te creëren, op welk levensgebied dan ook! Je goede voornemens kun je nu dus gaan bereiken.
Je hebt alle hulpbronnen in je die verandering mogelijk maken. NLP geeft veel technieken om je gemoedstoestand snel en blijvend te veranderen: Interessant? Klik hier voor de NLP Practitioner Opleiding.