Heeft u een vraag? Bel 020 - 261 07 07
Of mail naar info@unlp.nl

Veelgestelde Vragen (FAQ)

NLP

Is het mogelijk om kennis te maken met UNLP?

Wij kunnen ons voorstellen dat het prettig is om vrijblijvend kennis te maken met UNLP als opleidingsinstituut. Er zijn hiervoor meerdere mogelijkheden:

 1. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek te maken met een van de trainers van de opleiding. Dit kan zowel op de locatie in Amsterdam als in Drenthe. Tijdens het gesprek krijg je een indruk van wat NLP is en wat UNLP voor je kan betekenen. Uiteraard is er volop de mogelijkheid om vragen te stellen. Stuur gerust een email naar of bel 020-261 0707 voor het maken van een afspraak.
 2. Een kennismakingsavond. Regelmatig organiseert UNLP een informatieavond. Tijdens deze informatieavond doe je in 2 uur kennis op van NLP, je ervaart de manier van les geven en je ziet verschillende trainers aan het werk. Je kunt de informatieavond vrijblijvend en gratis bijwonen. Kijk op http://www.unlpleeromgeving.nl//nlp-informatieavond-amsterdam-haarlem voor de eerstvolgende datum.

Waarom zou ik een NLP opleiding doen?

Zoveel verschillende mensen als er zijn, zoveel redenen zijn er om een NLP opleiding te doen. Veel voorkomende redenen zijn: vergroten van zelfvertrouwen, meer invloed uitoefenen op je eigen leven en op anderen, duidelijker richting hebben in je leven, zelf emotionele problemen beter en sneller kunnen oplossen, betere (intieme en zakelijke) relaties, snel afkomen van angsten, fobieen en stemmingsproblemen.

Hoe zijn de betalingsvoorwaarden bij UNLP?

Bij UNLP hebben we drie mogelijkheden om je opleiding, training of workshop te betalen.

Betalen met Ideal
Wanneer je betaalt met Ideal maak je direct bij inschrijven het bedrag van de opleiding in geheel over. Je krijgt dan 5% extra betalingskorting over het hele opleidingsbedrag.

Betalen in termijnen
Wanneer je betaalt in termijnen heb je vier termijnen waarin je het factuurbedrag overmaakt. Er wordt éénmalig € 45 administratiekosten in rekening gebracht.

25% binnen 5 dagen na inschrijving
25% voor start van de opleiding
25 % binnen 2 maanden na start van de opleiding
25% voor het einde van de opleiding

Betalen op factuur
Je hebt 30 dagen vanaf ontvangst van de factuur om het gehele factuurbedrag over te maken.

Bij je aanmelding geef je aan voor welke betalingsmogelijkheid je kiest.

Kun je een voorbeeld geven van een praktische techniek die je leert?

Het kunnen volgen en interpreteren van oogbewegingen is een typische NLP techniek. In de practitioner opleiding wordt je bekwaam in het observeren van anderen. Oogbewegingen vertellen je of iemand tegen zichzelf aan het praten is, terugdenkt aan gebeurtenissen in het verleden of juist niet. Op deze manier kun je goed aansluiten bij de leefwereld van de ander. Ook kun je erachter komen of iemand liegt of niet: zie je iemand naar linksboven kijken (vanuit jezelf gezien), dan weet je dat ‘ie aan het verzinnen is.

Is een NLP-opleiding vooral op persoonlijk of op professionele ontwikkeling gericht?

Er wordt ons vaak gevraagd of een NLP-opleiding nu juist gericht is op persoonlijke ontwikkeling ofwel professionele, werkgerichte ontwikkeling. Wij zeggen dan altijd dat het één niet los gezien kan worden van de ander, wat juist het mooie is! Het ligt er maar net aan waar voor jou de focus en je doel ligt om de opleiding te gaan doen.

Een mooi voorbeeld lees je in het onderstaande artikel. In dit artikel, gemaakt voor het personeelsblad van de Provincie Noord-Holland, wordt Myrte Neele aan het woord gelaten. Myrte heeft bij UNLP de NLP Practitioner Intensief gevolgd, evenals de Timeline Therapy Practitioner. Binnenkort start zij met de NLP Master Practitioner Intensief.

“Ik heb de leukste baan van de Provincie. Geen dag is hetzelfde. Dankzij het Persoonlijk Opleidingsbudget heb ik mijn communicatievaardigheden kunnen verbeteren en daar heb ik dagelijks veel plezier van.” Aan het woord is deze keer Myrte Neele, sinds ruim drie jaar aan het werk bij onze provincie waarvan de laatste 1,5 jaar als Servicedeskmedewerkster Info Personeel. “Het werken bij de Servicedesk is hartstikke leuk. Uit alle onderdelen van de organisatie komen vragen bij ons binnen. Er zitten altijd weer vragen tussen die nog niet eerder gesteld zijn; wij zorgen er dan voor dat er een antwoord op komt. Daarnaast doe ik ook een stukje projectondersteuning voor diverse projecten die er binnen Middelen/PD lopen.”

Op de vraag hoe haar eerste reactie was toen bekend werd dat ze over een Persoonlijk Opleidingsbudget kon beschikken, antwoordt Myrte dat er al snel plannen waren. Ook bij vorige werkgevers heeft ze altijd cursussen en korte opleidingen gedaan als daar de mogelijkheid voor bestond. Altijd goed om iets nieuws te leren.

In haar huidige functie bij de Servicedesk is communicatie een heel belangrijk aspect. Dit tezamen met de goede ervaringen van een collega bracht haar op het idee om een cursus Neurolinguïstisch Programmeren (NLP) bij UNLP te gaan doen. “NLP maakt je bewust van dingen die je onbewust doet. Het is een behoorlijke confrontatie met jezelf, maar levert uiteindelijk heel veel inzicht in jouw manier van handelen en communiceren en vooral hoe dat anders en effectiever kan. Het geleerde kun je uiteindelijk heel breed toepassen, natuurlijk in het werk maar eigenlijk in alle contacten met mensen om je heen.”

Myrte geeft aan gekozen te hebben voor de basisopleiding in de vorm van een korte compacte cursus van acht dagen in Drenthe, afgesloten met een terugkomdag; dat paste het beste in de toch al drukke agenda. De eigen inbreng van vrije dagen en overnachtingen had ze er graag voor over. Deze basiscursus is zelfs zo goed bevallen dat ze afgelopen najaar een extra driedaagse training heeft gedaan en komend jaar de rest van haar budget (plus een aanvullende eigen bijdrage) gaat besteden aan de Masteropleiding NLP.

Is er bepaalde voorkennis nodig om de NLP opleiding te kunnen doen?

Nee. Het belangrijkste is dat je open staat voor nieuwe kennis en vaardigheden en je bereid bent om te leren. Ervaring en opleiding is hierin niet belangrijk.

Moet ik therapeut zijn om de NLP opleiding te kunnen volgen?

Nee. De meeste mensen die de NLP opleiding volgen zijn geen therapeut, maar gebruiken de opleiding om vooral zichzelf en ook vrienden en familieleden te helpen. Allerlei mensen volgen de NLP opleiding zoals docenten, artsen, huisvrouwen, studenten, administratief medewerkers, technici, financieel medewerkers, fysiotherapeuten, horecamensen, managers, verkopers, ouders, winkelpersoneel, kortom…de meest uiteenlopende mensen en beroepen.

Wat als ik op een opleidingsdag niet kan komen?

Geen probleem. Natuurlijk is het verstandig om zoveel mogelijk dagen te volgen zodat je zoveel mogelijk voordeel haalt uit je opleiding. Wel kun je altijd een gemiste opleidingsdag inhalen op een ander moment in een andere groep. We gaan dan samen met jou kijken naar de mogelijke inhaaldagen.

Daarnaast word je door een van de coaches direct bijgesproken over het gemiste onderwerp, zodat je je direct kunt aansluiten bij je eigen groep en leerstof.

Als ik met een vriend(in) wil komen, mag dat?

Ja dat mag uiteraard. Wel raden wij aan om gedurende de opleiding zoveel mogelijk met andere mensen om te gaan. Op deze manier leer je veel verschillende mensen kennen en kun je je NLP vaardigheden maximaal oefenen. Jullie zijn dus van harte welkom!

Hoe wordt er les gegeven?

Er is altijd een combinatie van traditioneel les geven en het doen van praktische oefeningen. Veelal wordt er eerst uitleg gegeven over een nieuw onderwerp, waarna de deelnemers het gaan oefenen met elkaar en de (assistent-)trainers.

Kan ik ook in termijnen betalen?

Wij krijgen regelmatig de vraag: “Ik wil me heel graag inschrijven, maar ik kan het niet betalen.”

Ja dat is mogelijk. Je betaalt dan bij inschrijving 25% van de deelnemersbijdrage. Vervolgens betaal je drie termijnen voorafgaand en gedurende de opleidingsperiode.

Je kunt bij je inschrijving aangeven of je in termijnen wilt betalen. Je betaalt dan éénmalig 45 euro administratiekosten.

Deze regeling geldt voor alle opleidingen bij UNLP (Van NLP Practitioner tot NLP Master Coach).

N.L.P = Emile Ratelband?

Ratelband heeft NLP in Nederland wel op de kaart gezet. NLP is echter breder en omvat veel meer dan je vaak van Ratelband ziet.

Is UNLP aangesloten bij een branche-organisatie?

Ja, UNLP is aangesloten bij zowel de Nederlandse Vereniging voor NLP (NVNLP) als de American Board of NLP (ABNLP). Daarnaast zijn diverse opleidingen van UNLP geaccrediteerd door de BATC en de Verenging Integrale Vitaliteitskunde (VIV), de beroepsvereniging voor therapeuten en coaches.

Wat onderscheidt UNLP van andere instituten?

UNLP onderscheidt zich van andere NLP instituten op een aantal terreinen. Ik noem er een paar:

 1. UNLP is gespecialiseerd in NLP. Wij bieden niet alles aan waar maar vraag naar is. Op deze manier kunnen wij ons volledig richten op NLP: het vergroten van onze kennis, vaardigheden en technieken en het overbrengen hiervan op onze deelnemers.
 2. De trainers binnen UNLP zijn hoog en zeer breed opgeleid. De trainers hebben minimaal een HBO / Universitaire studie achtergrond en zijn daarnaast opgeleid door een aaneenschakeling van NLP giganten. Uniek in Nederland: UNLP trainers zijn opgeleid door de beide bedenkers van NLP: Dr. Richard Bandler en Dr. John Grinder. Daarnaast ook Robert Dilts, Annee Linden (“First Lady of NLP”), Peggy Dylan (de vrouw die Anthony Robbins heeft opgeleid in vuurlopen), David Shephard (President of ABNLP), Paul Mc Kenna (de man die stagehypnose naar Nederland bracht), Jaap Hollander, Lucas Derks en onze Belgische vriend Paul Liekens. Daarnaast maken wij regelmatig gebruik van gasttrainers.
 3. UNLP biedt één van de meest uitgebreide NLP opleidingen in Nederland aan. Voor een overzicht van de inhoud, klikt u hier.

Krijg ik een certificaat na afloop?

Ja, u krijgt bij succesvol voltooien van de NLP Practitioner of NLP Master Practitioner een certificaat uitgereikt. Hiermee bent u officieel erkend als gecertificeerd NLP (Master) Practitioner door zowel UNLP, als de NVNLP en de ABNLP.

Voor wie is een NLP Opleiding geschikt?

NLP is geschikt voor iedereen die wil werken aan zijn of haar persoonlijke ontwikkeling, voor relaties met anderen wil gebruiken om anderen te helpen of te coachen.

Een NLP Practitioner Opleiding is voor iedereen die:

 • NLP praktisch wil gaan toepassen (privé/ zakelijk)
 • doelgerichter wil leven
 • verdieping wil in persoonlijke ontwikkeling
 • effectiever wil leren communiceren
 • nieuwe resultaten wil creëren
 • een betere balans wil tussen denken, doen en het gevoel
 • een nieuwe stap in het leven wil maken

Bijvoorbeeld:

Managers en ondernemers verbeteren hun relatie met hun werknemers en klanten. Ze verbeteren hun onderhandeling en lossen problemen sneller op.

Salesmanagers leren om snel op dezelfde golflengte te zitten met hun gesprekspartner. Ze kunnen snel achterhalen wat de ander voor waarden heeft waardoor ze hun aanbod daarop kunnen afstemmen.

Hulpverleners krijgen een breder arsenaal van technieken die ze kunnen inzetten om hun cliënt of patiënt te helpen.

Artiesten / kunstenaars kunnen met behulp van NLP hun innerlijke blokkades overwinnen waardoor ze hun eigen creativiteit vergroten. Ook leren ze om zichzelf als professional beter te promoten waardoor ze in een versneld succes terecht komen.

Leraren en trainers krijgen beter inzicht in leerstijlen, hoe om te gaan met moeilijke personen, het motiveren van anderen. Maar ook omgaan met belemmerende overtuigingen van zichzelf of anderen, verbeteren van communicatie, kunnen interpreteren van non-verbaal gedrag.

Studenten HBO/WO zijn per definite hoog opgeleid en komen vaak in functies terecht, tijdens of na hun studie, waarin ze mensen en processen beïnvloeden. Een gedegen NLP opleiding geeft je een ruime voorsprong op anderen die dat niet hebben gevolgd.

Onze cursisten hebben onder andere de volgende beroepen:

Docent * Personeelsmanager * Studenten * Projectmanager * Maatschappelijk werker * Communicatiemedewerker * Verpleger * Docent Autorijden * Controller * Medewerker Kinderopvang * Mediator * HR adviseur * Bedrijfsleider * Personal Coach * Creatief therapeut * Accountmanager * Makelaar * Supervisor * Marketingmedewerker * Moeder * Tandarts * Jurist * Ontwerper * Shop assistant * Inkoper * Huisarts * Intercedente * Boekhouder * Horecamedewerker * PR medewerker * Piloot * Woonconsulent * Keurmeester * Secretaresse * Office manager * Hypotheekadviseur * Management assistent * Planner * Communicatiemedewerker * Beleidsadviseur * Engineer* Medewerker buitendienst/binnendienst * Stedebouwkundige

Kan ik een NLP opleiding ook aftrekken als kosten voor de belastingdienst?

Ja, een NLP opleiding gevolgd bij UNLP is voor iedereen aftrekbaar afhankelijk van het doel waarvoor u deze opleiding volgt. Belangrijk hierbij is dat de officiële reden waarom u de opleiding volgt werkgerelateerd is, bijvoorbeeld het vergroten van uw communicatieve vaardigheden. Uiteraard kunnen deze redenen bestaan naast al uw prive-redenen om de opleiding te volgen.

Rekenvoorbeeld.
Stel je volgt bij UNLP jouw NLP-opleiding. De deelnemersbijdrage is (afhankelijk van de opleiding die je gaat volgen) € 2.150,00. Je valt in de loonschijf betaalt 42% loonbelasting, dan zijn de netto opleidingskosten € 1.352 in plaats van € 2.150.

NLP opleiding € 2.150
Vrijgestelde som € 250
Bedrag voor belasting aftrekbaar € 1.900
Fiscaal voordeel bij 42% inkomstenbelasting € 798
Nettokosten van de opleiding € 1.102 + € 250 = € 1.352

Lees meer: http://www.unlpleeromgeving.nl//belastingdienst-nlp-opleiding/

Hoeveel begeleiding is er tijdens een opleiding?

Zowel tijdens als na de NLP opleiding is er ruimte voor veel persoonlijke begeleiding. Tijdens de opleiding wordt u niet alleen begeleid door de NLP trainers, maar ook door gecertificeerde NLP (Master) Coaches.

Zelfs na de opleiding is er de mogelijkheid tot begeleiding om ervoor te zorgen dat er een optimale integratie en toepassing is van alles wat in de opleiding is geleerd. Deelnemer: “Toen ik behoefte had aan extra begeleiding, kon ik gratis gebruik maken van een professionele coach die verbonden was aan de opleiding. Dat heeft heel veel met me gedaan.”

Zijn er ook NLP coaches?

De opleidingen bij UNLP zijn zowel gericht op mensen die geinteresseerd zijn in persoonlijke/professionele ontwikkeling als een ieder die coach wil worden. Er zijn dan ook vele coaches opgeleidt door UNLP.

Voor de coaches op het hoogste niveau, NLP Master Coach, heeft UNLP een speciale zoekpagina om een geschikte coach te vinden. NLP Master Coaches zijn gespecialiseerd in tal van coachingsgebieden als veranderwerk, verslaving, onderwijs, kinderen, misbruik, trauma’s en persoonlijk leiderschap.

De NLP Master Coaches hebben allen een NOBCO- & NVNLP erkende opleiding gevolgd. UNLP is het enige instituut wat in Nederland geaccrediteerde NLP Master Coaches mag opleiden.

De NLP Master Coaches bevinden zich verspreid over heel Nederland, zo zijn er NLP coaches in de omgeving Groningen, Rotterdam, Amsterdam, Haarlem, Eindhoven, Utrecht, Nijmegen, Den Haag en Breda.

Klik hier voor het overzicht www.cnlp.nl

Kan ik ook onderwerpen op een later moment herhalen?

Dit is mogelijk. Wanneer je bij UNLP een NLP Practitioner of NLP Master Practitioner-opleiding hebt gevolgd krijg je levenslange garantie!

Het is dus altijd mogelijk om met een van de coaches naar een specifiek onderwerp te kijken, een afspraak te maken met een van de trainers of een opleidingsdag in een “lopende” groep te herhalen.

Hoe kan ik na afloop van de opleiding mijn kennis bijhouden?

Wanneer je een opleiding bij UNLP volgt dan heb je na de opleiding verschillende mogelijkheden om jouw NLP-kennis bij te houden en te verdiepen. Het is immers belangrijk dat je geleerde vaardigheden, kennis en inzichten in je systeem verankert en conditioneert. Dit kun je binnen UNLP op verschillende manieren doen, zoals:

 1. Het bezoeken van de online UNLP-webinars
 2. Het volgen van een vervolgopleiding
 3. Het bijwonen van UNLP-oefengroepen
 4. Meedoen met de speciale UNLP Nascholingsdagen

IK ben jonger dan 23 jaar, is er voor mij een speciaal tarief?

Wij vinden het belangrijk dat iedereen een NLP opleiding kan doen. Vandaar dat wij voor jongeren van 23 jaar en jonger een speciaal tarief hebben van € 1.250,00. Per Practitioner-opleiding hebben wij een aantal jongerenplaatsen beschikbaar, dus wil jij meedoen? Mail ons dan zo spoedig mogelijk:

Wat is het rekeningnummer van UNLP?

NL42 RABO 0 133841936
Ter name van UNLP